SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Täfteå IK bildades 1950. Inom klubben utövas främst fotboll, innebandy och längdskidåkning, idrotter som inryms under egna sektioner i föreningen. 


Förutom idrott associeras Täfteå IK till dans och bingo.
Dansarrangemangen bedrivs sedan några år tillbaka i klubbens egen regi och i Täfteå IK:s fina dansloge.
Bingo, som är en betydande finansieringskälla för föreningen, arrangeras från maj till september.
Täftedagen 25/5, 11.00-14.00
2024-05-08 08:21
Den återkommande Täftedagen arrangeras i år lördag den 25/5 klockan 11.00-14.00!
Utöver de vanliga aktiviteterna har vi i år temat blåljus, då olika instanser ur räddningstjänsten kommer till Täfteborg och visar upp sig!
 
Missa inte den största Täftedagen någonsin!
Extra rabatt Täfteå IKs Klubbportal på Team Sportia
2024-04-11 10:56

Ni hittar Klubbportalen på Team Sportias hemsida

Den finns länkad både via Fotbollens och Innebandyns hemsidor

Information till Täfteå IKs medlemmar
2024-03-13 20:20

Umeå IK startar F 13 och F 15
I november 2023 beslutade Umeå IK att starta två nya flicklag, ett F13 och ett F15. Lagen värvas ihop med spelare från övriga Umeåföreningar, vilket då kan handla om cirka 40 spelare i åldrarna 12 - 15 år. De lag som ska startas kommer enligt UIK att vara elitförberedande.
Rekrytering till de nya lagen sker nu under de första månaderna av 2024, men UIK avser att årligen fylla på med spelare som är 12–13 år gamla i takt med att andra spelare flyttas upp i ålderstrappan. Sannolikt handlar detta om 8 - 10 spelare årligen, eventuellt fler.


Vi önskar spelarna lycka till
Vi har idag inga uppgifter på om det finns spelare från Täfteå IK som är aktuella. Naturligtvis ser vi gärna att spelarna fortsätter hos oss, men vi förstår att UIK är lockande. Vi kritiserar inte på något sätt de spelare som väljer att gå till UIK utan önskar dessa all lycka, hoppas att de ska trivas och att UIK tar hand om dem på ett bra sätt, både nu och i framtiden. Dessa spelare ska samtidigt veta att de alltid är välkomna tillbaka till oss.


Gemensam kritik som riktas mot UIK – inte mot spelarna
Vi är tillsammans tio föreningar som bedriver fotboll för barn- och ungdomar i Umeå med omnejd som är starkt kritiska till UIK:s handlande - inte till spelarna. De föreningar som har samma kritiska syn är: Gimonäs Umeå IF, IFK Umeå, Mariehem SK, Sandviks IK, Sandåkerns SK, Sävar IK, TegSödra Umeå IF, Täfteå IK, Umedalens IF och Umeå Södra FF.

 

Risk att flick- och damfotboll i Umeå blir svagare
Vi har en gemensam bild av konsekvenserna för flick- och damfotbollen i Umeå som är att UIK:s
agerande riskerar att kraftigt försvaga flick- och damfotbollen i Umeå. Gemensamt är att vi vill att så många som möjligt ska spela så långt upp i åren som möjligt. Som vi ser det finns risk att UIK:s agerande tvärtom leder till att många kommer att sluta med sin fotboll tidigare än vad som annars hade varit fallet.

 

Kritik framförd till UIK
Hans-Åke Rönnlund (ordförande Mariehem SK) och Peter Hugosson Wallgren (klubbchef Mariehem SK) har i möten med UIK för föreningarnas räkning fört fram den kritik som vi föreningar har, med stöd i idrottsforskning och grundat på våra erfarenheter, vilket bl.a. handlar om:

 • UIK:s beslut att värva barn/ungdomar i åldrarna 12 - 15 år för att sätta dessa i en
  elitförberedande verksamhet motverkar både vår och Riksidrottsförbundets ambition att få
  fler att hålla på med sin idrott längre upp i åldrarna.
 • När de mest ambitiösa spelarna lämnar ett lag ökar risken att laget tappar fler spelare, vill
  det sig illa måste laget läggas ned på grund av spelarbrist.
 • Kompisrelationer är viktiga i de aktuella åldrarna, slutar en spelare är risken att fler lämnar gruppen.
 • Om barn, vars föräldrar också är tränare, lämnar för UIK är risken stor att laget blir utan
  tränare, med risk att en hel årskull blir utan lag.
 • Den forskning som finns, och den erfarenhet vi har, visar att det är omöjligt att veta vilka
  barn som är talanger för elitverksamhet innan de passerat puberteten.
 • En satsning på F13 och F15, med den specialisering som anas, minskar enligt forskningen sannolikheten att barnen når elitnivå. Den forskning vi tagit del av visar tvärtom att ju fler som håller på längre upp i åren, desto fler når elitnivå. Och omvänt – ju tidigare i åldrarna en verksamhet börjar med uttagningar, urval och elittänkande - desto färre når eliten. Och fler slutar i förtid.
 • UIK kommer sakna utmanande matchmiljö i sina egna åldrar, och tvingas därför flytta upp lagen minst en åldersnivå.
 • Fullföljer UIK sina planer kommer våra föreningar sammantaget att årligen tappa 8 - 10 spelare, kanske fler, i åldrarna 12 - 13 år.
 • Att värva 12-/13-åringar drabbar inte bara vår barn- och ungdomsfotboll. Det finns risk för att junior- och seniorverksamhet för damer inte kan erbjudas i våra föreningar om flicklag inte överlever 12-/13-årsåldern. Den bredd UIK behöver i junior/tidig seniorålder för att där hitta spelare lokalt för elitverksamhet kommer då att saknas.
 • Vi är direkt frågande till att UIK har en organisation för att ta hand om de spelare det handlar om som ska klara omställningen med att byta grupp och möta högre krav (elitförberedande). Vilket ansvar tar UIK för spelarna den dag de väljs bort och inte längre får fortsätta i UIK?

Trots upprepade samtal med företrädare för UIK har de inte via någon praktisk handling visat att de tagit till sig av kritiken, utan de fortsätter enligt sin plan.

 

Eget alternativ till UIK:s värvarmodell
Vi samarbetande föreningar ska ta fram ett alternativ till UIK:s värvarmodell. Målsättningen är att skapa ett samarbete där UIK ingår och som är bra för oss breddföreningar, för alla spelare, för UIK:s elitambitioner och som stärker flick- och damfotbollen i Umeå som helhet.


Än en gång - UIK ska kritiseras, inte spelarna
Den väg UIK valt kommer vi fortsatt att kritisera. Men än en gång vill vi understryka att vi inte har den minsta kritik mot de tjejer som väljer att gå till UIK. Tvärtom. Vi förstår att UIK lockar och önskar tjejerna lycka till, hoppas att de ska trivas, utvecklas och bli väl omhändertagna av UIK. Och tjejerna ska veta att om de av något skäl, nu eller i framtiden, lämnar UIK så är de mer än välkomna tillbaka till oss.

Nyheter från vår verksamhet
Futsal Herr-Jun, 21/05 10:25 
Fotboll F 10, 20/05 20:28 
Fotboll P 16, 20/05 08:10 
Fotboll Herr A-lag, 20/05 07:18