SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Rörelseberikande fotbollsövningar

Med detta övningskompendium vill vi ge er ledare ett verktyg att använda när ni planerar rörelseberikade övningar under era fotbollsträningar. Rörelserikedom bygger på en kombination av motivation, självförtroende, kompetens, kunskap och förståelse för rörelser. Övningarna som följer är framtagna enligt RIK+1: Riktlinjer för att skapa positiva utmaningar som främjar rörelserikedom.

Rörelsebank
Möjliggör utveckling av många olika rörelsekompetenser. Vi fokuserar på att lära ut fotbollsspecifika övningar för våra ungdomar. Däremot finns det en vinning i att rusta ungdomarna med rörelsekompetenser som kan krävas för deltagande i andra sociala sammanhang. Rörelsekompetens är fysiska kroppsrörelser som att springa, rulla och kasta. Inlärningen av nya rörelsekompetenser innebär att hjärnan blir bättre på att styra kroppen i rörelse.

 

Innovation
Låt deltagarna tänka kreativt, utforma egna lösningar och fatta beslut. Genom att låta ungdomarna vara innovativa stärker vi deras känsla av delaktighet och autonomi vilket gynnar den inre motivationen till rörelse.

 

Kontakt
Främja deltagarnas kontakt med personer och grupper. Genom att uppmuntra social interaktion och känslan av samhörighet stimulerar man också självkänslan. Detta i form av aktiviteter som kräver samarbete, närkamp eller att härma varandra.

 

+1 progressioner
Reglera utmaningarna utifrån deltagarnas förmåga och intresse. Genom att stegvis göra uppgifterna mer komplexa underlättar vi aktivt deltagande och inlärning av nya rörelsekompetenser. Progressionsfaktorer innefattar bland annat åskådare, fysisk närhet, tävlingsmoment, utmattning, tidspress och hastighet.

 

 

Syftet med detta övningskompendium är som sagt att ge dig som ledare en grund att stå på i din träningsplanering. Det är i första hand inte utformat att användas rakt av utan du som ledare måste vara påhittig och använda dina kunskaper inom för att detta ska bli utvecklande.


Övningarna har en beskrivning över vad som tränas men fokus ligger på rörelserikedom som är huvudfokus i varje övning.

 

 

Viktigt att tänka på:

  • Låt barnen vara med och påverka
  • Tävla gärna men undvik utslagning
  • Undvik köbildning och därmed antalet åskådare
  • Föregå med gott exempel och delta själv
  • Uppmuntra deltagarnas mod till att testa nya rörelser