Friska Viljor-TIK 3-2
2018-10-13 17:35
De sura förlusterna fortsätter komma.
Vi åkte ändå till Övik med en go känsla av bra prestationer på slutet.
Samtidigt visste vi också att FV är tuffa att möta. Dom har en klar o tydlig spelidé som bygger på hård press i försvar och fart i anfall.
Här fanns för oss en av nycklarna till framgång, spelar vi förbi första press så finns det stora ytor bakom för oss att gå på.
Vi klarar pressen bra men därefter kom bekymren. När vi väl var rättvända med boll slarvade vi bort den alldeles för enkelt, kom vi så långt som till straffområdet  (vilket vi gjorde flera gånger på ett väldigt bra sätt) så var det likadant. Istället för att komma till avslut så valde vi att spela oss fram vilket resulterade i förlorad boll och jobbigt hemlöp i FV:s tuffa omställningar.
Det här onödiga försvarsspelet kostar väldigt mycket energi.

I elfte minuten kommer 1-0 till FV. Vi har två BRA lägen att enkelt ta undan boll men vi är överambitiösa och försöker spela/driva förbi vilket resulterar i förlorad boll med efterföljande straff till FV.
Den sätter dom säkert. Så otroligt onödigt och jobbigt efter en ok start.
Vi kontrar dock direkt och minuten senare har vi kvitterat.
Eken hittar Fritte med en fin genomskärare, Fritte driver ner mot strafflinjen, spelar en lång sidledspass till Fällman som från bortre hörnet av straffområdet behärskat sätter dit kvitteringen.
Ett vackert spel/fotbollsmål.

Resten av halvleken går lite till FV. Vi är fortsatt bra med i deras presspel där vi spelar oss förbi men ger snabbt tillbaka den. De gör att initiativet är deras. Trots det så är det vi som hotar in mot deras box bättre än vad dom mot vår.
Under första halvlek har dom endast en enda spelmålchans, den kommer från deras högerkant där dom lirar in parallelellt med mållinjen och Duckrell når sånär först, det hade kunnat sluta i kasse men istället blir det inkast på andra sidan.
I den 42:a minuten kommer så 2-1, efter ytterligare billigt bolltapp offensivt kommer omställningen, ca 10 meter utanför vårt straffområde gör Jonte ner deras anfallare, Jonte blir helt riktigt varnad men värst är att han skadas och måste kliva av.
Den efterföljande frisparken slås mycket vackert i mål, från vårt håll såg det  otagbart ut.
Men som sagt Jonte ut och Joar in just innan paus.
Vi känner i pausen att vi behöver styra om och få in annan energi. Två byten görs i pausen. Felix och Emanuel kommer in och Forsmark o David kliver av.
Vi pratar också om att vi måste sluta vara naiva i off box, vi måstte gå rakare på mål, men framförallt se till att döda anfallen för att undvika omställningarna.
I det defensiva behöver vi komma åt deras uppspel på forward, fw får alldeles för enkelt ta emot och spela vidare.

Vi startar andra riktigt bra därför känns det extra onödigt att FV för göra 3-1 på just en sån sak vi pratat om, enkelt bolltapp högt upp i banan resulterar i omställning som senare blir 3-1. Det har gått endast 5 minuter.
Nu, 50 minuter in i matchen börjar vi ta över. Vi är lite noggrannare med boll, det i sin tur tvingar FV till hårdare försvarsjobb, det gör också att vårt hot mot deras box blir hårdare.
FV gör allt för att hålla nere tempot, varje situation tar extremt lång tid, dessutom så tillåts dom (har fått göra det sedan matchstart) nagga våra killar oförtjänt mycket på hälarna.
Dagens domare Robert Ahlman från Bollnäs hade INTE sin bästa dag kan man lugnt säga, och det gäller åt båda håll.
Han var extremt inkonsekvent och ojämn i sitt dömande.
Som sagt, han släppte allt spelförstörande ryggspel samtidigt som han kunde släppa tuffa, nästan fula kamper för att sedan blåsa för det minsta lilla.
Jag personligen sa till mig själv ett flertal gånger att den frisparken förtjänade vi inte.

FV har fram till minut 60 skapat endast tre bra spellägen, ett var det jag redan nämnt från första. Det andra var 3-1 målet, sen hade dom ett till i andra, men där jobbade vi bra och kom snabbt in i täck så avslutet gick aldrig fram.
För övrigt så var det de två fasta situationerna (straff och frispark) som resulterade i mål.
Anfallsmässigt var vi klart bättre än FV, kan låta konstigt då man förlorat med
1-3, men faktum är att vi skapade fler bra lägen i spel än vad FV gjorde.
Vi har bara inte det självförtroende som hade önskats, bollen rullar inte riktigt vår väg så att säga.
I 64:e kommer reduceringen som vi behövde. En riktigt bra bollvinst av Emanuel som spelar in till Fritte, Fritte gör ingen besviken utan vänder upp och stänker in den i bortre. Också det ett vackert fotbollsmål.
Nu fick vi det vi behövde, mycket tid kvar att spela om.
Vi fortsätter vara bättre än FV men skapar inte dom riktigt superheta chanserna, nog för en kvittering men tyvärr. Istället spelar FV väldigt mycket på resultat. Varje möjlighet till fördröjning tar dom på ett smart sätt, samtidigt som domare Robert fortsätter med sitt märkliga dömande.
Tydligt blir det då Friskas bänk som skrikit mest hela matchen får en ordentlig tillrättavisning av AD1, domaren håller t o m matchen men Friskas bänk vägra ge sig, trots tydligt agerande från AD att "NU RÄCKER DET" så fortsätter dom kommentera en par tre gånger till utan vidare åtgärd, svagt i mitt tycke. Har man fått "sista" chansen och förverkar den borde det kommit en avvisning.

Från vår sida har vi "agerat" vid några tillfällen men aldrig i närheten av hur Friska lät på sin sida.
Därför blir det som händer sista minuterna ur domarperspektiv än mer pinsamt.
Vi har en bra spelsekvens där vi frispelar Emanuel. Emanuel kommer väldigt tydligt bakifrån och är INTE offside, vi från bänk står i linje och ser tydligt att nu blir det friläge, men AD2 ser något som INGEN ANNAN SER och vinkar offside.
Horribelt skulle jag säga.
Då tappar jag fattningen och ropar ut något olämpligt varpå domare Robert kommer ut och avvisar mig.
Utifrån vad jag sa så tar jag den alla dagar i veckan, som isolerad händelse så är det en avvisning, men efter domarnas tidigare tandlösa agerande där dom inte vågade vara korrekta och ta någon från Friskas bänk så köper jag den inte alls.
Jag borde utifrån det inte fått mer än en rejäl tillrättavisning.

Friskas bänk fick den möjligheten flera gånger.
Fram till det att jag blev avvisad har varken AD el domare Ahlman haft några synpunkter alls på vårt agerande.
Det visar tydligt på att man idag gjorde skillnad på personer, SVAGT, mer än så kan jag inte säga.
Efter avvisning gick jag lugnt därifrån, och efter slutsignal väntade jag på domarna för att få höra deras motivering varför man behandlat bänkarna annorlunda. Jag frågade snällt om jag fick en par minuter men fick av Robert svaret,
- Nej, har man betet sig så illa så får man inte det.
Känns omoget och omotiverat.
Jag sa inte ett ljud utan gick bara därifrån.

Det här är andra gången under hösten som domare i den här serien har särbehandlat mig som person.
Jag känner mycket väl till uttrycket "som man bäddar får man ligga" och det får jag ta på mig.
Jag har tidigare år inte alltid varit så objektiv och trevlig från min bänkplats, men i år har det varit helt annorlunda.
Känns extremt tråkigt att domare på den här nivån inte kan hantera varje match och situation objektivt utan dömer efter vad som skett tidigare och vilken person man har att göra med.
Jag törs säga det då jag vet att det under domarkurserna i våras talades om mig som ledare och person.
Nu får jag följa sista matchen från "läktarplats", det tar jag på mig, det är mitt och ingen annans ansvar.
Jag vet att Sara kommer styra skutan på ett alldeles utmärkt sätt utan mig;)

Positivt är dock att vi trots dagens förlust har div 2 kontraktet för 2019 klart.
Det har vi pga att IFK Umeå stortorskade mot Luleå med 1-5.
Vi har dom senaste matcherna haft mest fokus på att göra bra matcher och via det undvika kvalet och därmed klara kontraktet, fokus två har varit att hålla IFK Umeå bakom oss.
Fokus ett = prestation har vi klarat ok på gränsen till bra.
Luleå borta = helt ok match. Luleå har fem (sex) målchanser och gör tre mål = starkt Luleå.
Hudik hemma = rakt igenom en kalasmatch, vi är klart bättre och ger inte Hudik möjlighet att vinna matchen = välförtjänt seger.
Boden hemma = riktigt bra i 77 minuter. Boden ges inte många möjligheter och vi leder med 2-1. Sista 15 riktigt illa och Boden vänder till seger.
FV borta = ingen bra första halvlek, rycker upp oss i andra, blir bestulna på ett friläge vid 2-3, tyvärr förlust.
Fokus två, eller moroten som jag vill kalla det gav IFK:s tränare Jonas Vikström oss för en par veckor sedan.
Trots att tabelläget då var att IFK hade kvalplatsen med Kramfors just ovanför och vi som nästa lag så hade tydligen IFK mer fokus på oss än Kramfors som just då låg närmast. Kan tyckas märkligt.
Men vi tackar och tar emot, i prekära lägen är det just morötter man strävar efter.
Oavsett vilka morötter som funnits/eller finns framöver så klarade vi idag av de just nu två viktigaste målen.
Kontraktet är klart och IFK kan inte passera oss ;):)

Tack för idag.
För er intresserade, titta in tabellen, det bjuds på några riktigt tuffa och intressanta matcher kommande helg.
Det är långt ifrån avgjort om seriesegern, men också i platserna om det positiva och negativa kvalet.

Vi hoppas dock att ni trogna Täfteåsupportrar sluter upp kommande lördag då det är avspark 14.00 på Borgen mot Timrå.