2018-05-25 21:42
Fredrik Johansson #9
Då var årets första derby spelad.
Efter en del "derbysnack" i tidningarna så äntrade vi Vildmannahallen vid 18-tiden. Kvällen är fantastisk, ganska svalt, lite sol, nästan femhundra på läktaren. Det är verkligen upplagt för "firmafest".
I vanlig ordning så har vi lite bekymmer med skador mm. På torsdagsträningen var det Jontes tur. Trots ett lätt pass så fick han känningar i framsida lår. Det gjorde att han fick ta plats på bänken. Vilken tur då att vi har spelare som kliver in och tar platsen, och det med bravur.

Vi visste redan från start att IFK är bra. Det visar inte minst deras två senaste segrar. Vi å andra sidan har inte riktigt fått till det på slutet. Trots bitvis bra spel så har vi inte lyckats vara nog kreativa och avgjort matcher, vilket det i slutändan handlar om, avgöra matcher och ta poäng.

Ikväll hade vi en plan. En plan som byggde på hårt jobb och mycket hjärta. Min erfarenhet säger att derbyn oftast avgörs på antal löpmetrar och hur stort hjärta man visar.
God teknik och fint spel avgör sällan dessa fighter.
Det visade sig i slutändan att hjärtat och jobbet gick segrande ur striden.
IFK är det enda lag som satt oss som slutliga seriesegrare vilket är oerhört konstigt, än konstigare är att det sagts att vi själva gett oss den titeln.
Vi har aldrig och kommer aldrig sätta oss på den piedestalen.
Däremot vet vi att materialet absolut ger oss möjligheterna att kriga mot placeringar högre upp i tabellen. Men material på ett papper vinner inga matcher, det är mitt o Saras jobb att få ihop det så att det även syns på mattan. Dit har vi ännu inte nått.
Stundtals i matcherna är det bra men i andra mindre goda. Allt handlar om en process som ska genomlivas och vi är nånstans mitt i den.

För oss var det ikväll ett ypperligt tillfälle att hitta nånting som vi så här långt stundtals saknat och det är det jag nämnt tidigare, HJÄRTAT.
Som sagt, vi visste att IFK är ett riktigt bra fotbollslag. Dom har det senaste matcherna spelat väldigt fin fotboll vilket också gett resultat.

Nog pratat, matchen då?
Vi startar bra och har ett bra tempo och bollinnehav de första tio-femton minuterna. IFK jobbar sig sakta in i matchen.
Inget av lagen är bättre än det andra.
Så nånstans trettio minuter in i matchen har vi en fast situation som vi är stark på två gånger om, först är det Kröger som vinner huvudduellen sen är det David som också är först med pannan och ostört nickar in 0-1.
Så ruggigt skönt att få en ledning med sig.
Resterande 15 min av halvleken är IFK lite bättre med boll men vi försvarar oss förtjänstfullt och resultatet står sig till paus.

Vi pratar i paus om att det är jobbet, kriget och hjärtat som ska personifiera resten av matchen.
För vår del handlar det precis om ovanstående, jobb, krig o hjärta.
IFK har absolut mer boll men vi försvarar oss otroligt bra.
Vi har taktiskt satt upp backlinjen som både fysiskt och fartmässigt ska matcha deras snabba gubbar, och det gör dom med bravur.

IFK:s lägen kommer på inspel/inlägg och det bollar som når målet tar Eric hand om bra.
Tyvärr så får IFK en ypperlig chans tio kvittering, det är i 78:e minuten som Eric river ner deras kille och domaren blåser straff. Jag ser inte situationen alls så jag har ingen åsikt om det för rätt eller fel.
Oavsett så stänker deras exekutor Elias Björklund in den och det står 1-1 på tavlan.
Vi har varit i det här läget tidigare och då har det inte blivit jättebra;)
Men den här gången ville vi annorlunda. Direkt efter 1-1 så lyfter vi spelet något, inte vackrare men med betydligt mer hjärta.
Bara fem minuter efter 1-1 så krigar Forsmark förtjänstfullt, drar ner deras kille (solklart gult), i samma situation får deras gubbe frispel och drar ett knä eller fot i ryggen på liggande Forsmark. Ett palaver uppstår där resultatet blir ett rött för IFK och två gula för oss. I mitt tycke ett klockrent beslut av domare Jonatan Forsman.
Bara två minuter senare springer Felix sig "nästan" fri, blir fälld och domaren blåser straff.
Fritte kliver fram och dunkar otagbart in den. JAAAAAAA 1-2 och bara 3 ordinarie minuter kvar.
Inte så mycket som händer i slutet, vi dödar tid och när domare Forsman sätter pipan i munnen så är glädjen total.

Den här matchen innehöll allt som ett derby ska ha. Kamp, känslor, krig och en j...la massa inställning.
Ikväll var det vår tur att dra det längsta strået.
Jag skiter fullständigt i hur det ser ut, en sån här match tar jag segern tusen gånger före utseende.

Tack för kriget grabbar, den här var ni värda :):):)