Guldskon till Emanuel Stenmark
Först ett kort referat om förra helgens förlust mot Östersund.
Vi åkte dit med hyfsat god vetskap om hur dom vill spela. Med det i ryggen kändes det ganska tryggt.
Första halvlek har Östersund mycket boll men skapar inte särskilt mycket.
Det är först i slutet på halvleken det för göra 1-0. Vi tappar boll lite för enkelt vilket dom kan ställa om på och göra 1-0. Innan det har dom haft ett bra skott just utanför stolpen. Precis innan halvtid får dom en jättechans men Eric gör en riktigt bra räddning.
Halvtid 1-0 känns ändå rättvist, visst vi har några rätt bra lägen men Östersund var bättre.
Vi pratar i halvtid om att flytta fram positionerna men framförallt ska vi öka trycket i presspelet.
Skillnaden från första är tydlig. Vi tvingar Östersund till många jobbiga beslut vilket ger oss ett spelövertag och vi börjar hota alltmer in mot deras box.
Det känns som att vi är på väg mot en kvittering.
Tyvärr blir det det motsatta, vi tappar än en gång för enkelt boll och dom får ställa om o göra 2-0. Samtidigt tvingas Jonte utgå med käkskada. Vi har gjort alla byten och tvingas avsluta matchen med en man mindre. Vi försöker göra att sista ryck men orkar inte riktigt och dom får sätta spiken i kistan med ett fint
3-0 mål.
Tung resa hem ;)

I dagens match mötte vi Härnösand. Ett Härnösand som svajat ordentligt mellan bra och mindre bra matcher. För två omgångar sedan förlorade dom med 0-5 för att förra helgen vinna mot GMFF med 5-4.
Härnösand har likt Ytterhogdal fullt med importer i laget. Med det i bagaget visste vi att det skulle smällas på ordentligt.
För oss handlade det då om att hålla fart i både boll och fötter.
Första halvlek är vi INTE alls nöjda med. Härnösand satte en ganska hög och hård press. Med det menar jag inte att den var särskilt organiserad mer hög och hård. Det fanns absolut ytor att spela oss ur på, men pga långsamt agerande så satte vi oss i lägen som kändes helt onödiga. Än värre var att då vi äntligen agerade resolut, spelade oss ur och kom rättvända så gav vi omedelbart bort bollen vilket gav Härnösand många omställningslägen.
En par av dom blev lite farliga.
Det är dock på en frispark dom får ta ledningen.
Dom lägger upp bollen ca 7-8 meter utanför straffområdet. Han (Konstantinos Mitsopoulos) slår den i en fin båge över muren och med en konstig studs går den över en liggande Eric och in i mål. Klockan står på minut 29.
Lyckligtvis går det inte många minuter innan kvitteringen kommer.
Det är bolltrollaren Emanuel som två gånger vinner en kamp på högerkanten. Här visar han prov på att han förmodligen har världens lägsta tyngdpunk när han vrider o vänder. Det ser nästan ut som att han ligger ner när han springer:)
Oavsett så gör han det otroligt bra och sliter sig lös, kommer in i box och hittar en framrusande Jonte Wiberg på första stolpen som i sin tur otagbart stöter upp den i nättaket, minut 33 och 1-1 på tavlan.
Riktigt skönt att få kvitteringen så snabbt inpå deras ledningsmål.
Resten av halvleken är ingen ljuv syn då det tidigare slarvandet fortsätter men vi reder ut det och får pausa med 1-1 på tavlan.

Jag är riktigt irriterad i paus. Efter en kort stunds skällande på detta evinnerliga slarvandet (spelarna tog själva upp det) så pratar vi om vilka förändringar vi vill se.
Den största och kanske tydligaste blev att Juntti tyvärr måste kliva av efter känningar i låret. Albin Almqvist får i sin tur dra på sig tröjan och hoppa in.
Det betyder att Måns Sundström får ta ett kliv ner som mittback och Almqvist tog således Måns plats.
Andra halvlek startar riktigt bra. Första bollinnehavet och anfall var fartfyllt och skapade oss direkt ett övertag som vi tryggt jobbade vidare med.
Misstagen från första halvlek blev betydligt färre vilket gjorde att Härnösand mer o mer fick inrikta sig på försvarsspel.
I och med övertaget så skapades också målchanser. Härnösand fick några omställningar men ingen som gav något jättefarligt läge.
Däremot så hittade vi ett flertal bra chanser där nåt av dom absolut borde resulterat i mål men förtjänstfullt arbete från både målvakt och försvarare i Härnösand gör att det fortsatt står 1-1 på tavlan.
Vi börjar närma oss slutet på matchen, det står minut 80 på tavlan när Emanuel efter ett fint uppspel kommer långt ner mot förlängda mållinjen tråcklar sig förbi två försvarare och in i box. Han blir upphakad bakifrån och domaren blåser en solklar straff.
Här kommer nu dagens snackis. Fredrik "Fritte" Johansson stegar fram och sätter den stolpe ut.
Jag hinner tänka
- Nä! nu blir det en sån här match där det inte bara vill sig.
Då upptäcker jag att assisterande domaren som ska hålla koll på att målvakten står kvar på linjen tills straffen slagits vinkar febrilt.
Uppenbarligen har deras mv gått för tidigt och straffen ska gå om. Det blir förstås vilda protester från deras håll.
Jag kan i det läget där o då förstå deras frustration.
Men regelverket är tydligt, har mv gått för tidigt, lämnat mållinjen och rört sig framåt innan straffen slagits och sen straffskytten missar så ska den slås om.

Oavsett vad, straffen slogs om och den här gången var Fritte iskall och väntade ut mv som vände håll, Fritte stänker sen otagbart in den i motsatt hörn.
2-1 på tavlan.
Det har gått en par extra minuter med rabaldret kring straffarna så vi vet inte exakt hur mycket det är kvar.
Spelet blir av förklarliga skäl lite nervöst.
Vi hade tio minuter innan straffen för att få in lite ny energi bytt in Ekenberg på backen. Det kände vi oss trygga med, fräscha ben som skulle orka ta hemjobbet.
Direkt efter målet fick också David komma in vilket gav oss mer ork till det jobbiga försvarsjobbet högt upp i banan.
Ska sägas att alla våra tre byten blev lyckade. Det gav oss det vi önskade.

Under det sista minuterna hinner Härnösand vaska fram en par halvchanser. Det kom faktiskt ytterligare en het kamp som diskuterades högljutt från Härnösands spelare och ledare.
Det var en omställning där bollen kommer centralt. Eric kommer ut utanför straffområdet, har blicken på bollen och nickar resolut undan den, i samma veva smäller deras forward in i Eric. Kollisionen är kraftig och båda blir liggande.
Från vårt håll ser situationen enkel ut. Eric har blicken på och är först på boll och då väljer man spelsätt.
Härnösand hävdar tvärtom och menar på att Eric tagit spelare före boll och borde således varnats eller blivit målchansutvisad.
Tyvärr så hade vi ingen som filmade matchen, det hade gett oss svaret men som sagt. Från mitt håll så såg det solklart ut. Eric först - väljer spelsätt - får frispark med sig.

Den lilla tid som är kvar spelar vi av på ett bra sätt och det slutar med en skön första hemmavinst.