Matchreferat IFK Kalix-Täfteå IK
2016-08-20 19:03
Matchens guldsko gick idag till Arvid Norin
Höstens bussresor fortsätter. Idag bar det iväg till Kalix.
Kalix var innan match ett mittenlag men med seger idag så hade chansen till häng på toppen klart varit inom räckhåll.
Vi hade också ganska klar bild över hur Kalix ville sätta sitt spel. Vi förväntade oss ett tight försvar som vid bollvinst skulle ställa om skoningslöst.

Vi startade matchen riktigt bra där vi tidigt satte boll bakom deras backlinje, genom det skapade vi direkt sylvassa chanser.
Lidberg blir redan i 3:e helt frispelad men tyvärr får han inte ordning på avslutet och deras keeper gör en benparad.
Vi fortsätter vara bra och har en hel del boll, åtminstone fram till sista tredjedelen;)
För även om vi på genomgång pratat om hur noga vi måste vara in mot deras straffområde så slarvar vi en del gånger rejält.
Precis som vi förutsett så är deras omställningar skoningslösa. Det går fort och dom kommer med kraft. Genom dessa så skapar dom några heta chanser men Måns är med bra i kassen.
Vi skapar också några fina lägen men tyvärr får vi inte till det i avsluten.
Hela första halvleken präglas egentligen av att vi vill och försöker rulla boll, men det går lite långsamt och det blir omständigt.
Så i 41:a minuten kommer deras 1-0. Slarv från oss och det kommer en djup boll där Oscar hamnar i kamp med deras sylvassa Viklund. Ett läge som först ser lugnt ut men vår målis kommer lite långt ut, Vilkund snappar upp det och lobbar in den lite från distans.
Vi går till halvtid med 0-1 i baken.

Vi pratar i paus om tempo, noggrannhet samt att ta mer avslut. Men det kanske viktigaste ordet var moral. Vi har legat under tidigare men via hög lagmoral tagit ikapp och ibland förbi. Vi vet att vi är extremt vältränade och orkar springa i 90+ utan problem.

Vi får en riktig smakstart på andra då vi redan på avspark hittar fram mot och in i off box. Bolltempot och löpningarna är betydligt högre vilket ställer till det för Kalix.
Bara 4 min in i andra kommer läget. Emanuel kommer med en fin löpning in och förbi sin försvarare i straffområdet. Han blir neddragen och domaren blåser straff.
Näslund stegar fram, det blir lite diskussion om vart bollen ska ligga men Näslund håller sig kall och stänker otagbart in den vid målvaktens vänstra stolpe.
1-1 så tidigt känns förstås riktigt bra.
Än bättre blev det då vi bara två minuter senare efter ett fantastiskt fint upprull på vänsterkanten där Lidberg nästsist på boll hittar Emanuel som enkelt rullar in 1-2. Klockan står på 51.
Från nu och resten av matchen är det bara ett lag på plan. Kalix försöker allt men vi är alltför bra i både försvar och anfall för att dom ska ha nån chans. I och med det stora spelövertaget börjar också målchanserna att komma oftare.
I 62:a får vi en av våra många hörnor. Bollen studsar lite vår väg och hamnar framför Näslund som från ca 6 meter hittar burgaveln och trean är ett faktum. Den känns riktigt skön. Nu vet vi från bänk att om Kalix ska ha nån chans så måste dom vara ruskigt bra resten av matchen ;) Så blev det inte alls. Vi fullföljde vår plan och bjöd inte på en enda målchans under andra rundan. Ett avslut från långt ute på kant med snäv vinkel rakt i Måns nävar var det enda som dom mäktade med.
Allteftersom klockan går och dom blir tröttare så ges vi fler luckor. Efter ett avslut från Berra så är Fritte framme på returen och rullar in 1-4, klockan står nu på 83.
Bara två minuter senare får vi ett riktigt bra frisparksläge. Berra vill ha den då det är han som jobbat fram den. Planen har dock redan från start varit att Lukas eller Fritte ska ta dom lägena. Berra får med lite besviken min lämna över den till Fredrik;)
Det visade sig vara ett bra drag från oss ledare. Freddan stänker otagbart in den vid stolproten. 1-5 och matchen är nu helt över för Kalix del.
Nu är det ca 6-7 minuter kvar. Arvid som kom in omkring 20 kvar får i 89:e läge att avancera från sin VB-plats, dom släpper honom ganska långt in mot straffområdet, så månstans från 18-19 meter väljer han att dra till. Han får en kalasträff och bollen seglar otagbart in i bortre burgaveln. 1-6 och fortfarande tid kvar ;)
Det visar sig att Arvid inte alls är nöjd. På övertid får han ett nästintill identiskt läge, vad göra då, jo skjut för bövelen. Han drar iväg den och via touch på en försvarare så sätter han sitt andra och vårt sjunde för dagen.
Kort därefter blåser domaren av och vi vinner med 7-1. Att ligga under med 0-1 i halvtid och sen gå in och pulvrisera motståndet på det här sättet är inget annat än imponerande.

Än en gång visar vi vad rätt inställning, attityd och moral kan göra. Till dessa tre så lägger vi förstås teknik och kunskap. För det är dessa fem sammantaget som gör det till vad det blir. Vi ska inte alls ta ifrån Kalix sin vilja att kriga men det blir förstås jobbigt då vi allt som oftast (i andra rundan) spelar oss ur trängda lägen och skapar offensiva möjligheter.

Det ska bli skönt med träningar i veckan för att sen få lira hemma på Borgen igen. Det var ett tag sen nu då vi åkt norrut två helger i rad.