SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Föreningen

En kort historik

Täfteå IK bildades 1950 och 1952 inträdde klubben i Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Skidförbundet. År 1973 färdigställdes fotbollsplanen på Täfteborg och året efter invigdes den nuvarande klubbstugan. Anläggningen på Täfteborg utökades med elljusspår 1976 och Täftelogen färdigställdes 1980. Nästa stora projekt realiserades 1994 i och med att Täftehallen invigdes. Det senaste tillskottet är gräsytorna på Täfteborg som färdigställdes 1997. Klubbens utveckling karakteriseras av en stadig tillväxt, både vad gäller antalet medlemmar och aktiva. Antalet medlemmar har ökat från ett hundratal i klubbens tidigare år till dagens cirka 1100 medlemmar. Täfteå IK har också ett namn som dans- och bingoarrangör. Dessa två aktiviteter har traditionellt haft stor ekonomisk betydelse för klubben.


Verksamhet

Täfteå IK:s huvudverksamheter har traditionellt varit fotboll och skidor. Representationslaget i fotboll har alltsedan starten tillhört länets elit. Under 90-talet har fotbollslaget pendlat mellan div II och III. Skidåkningen har också den varit stark och under senare år har Täfteå IK:s skidungdomar tillhört länets elit. Under 80-talet genomfördes även en elitsatsning på cykel. Satsningen var framgångsrik med bl.a. två Täftecyklister i landslaget och en bronsmedalj vid SM 1987. Cykelverksamheten visade sig dock bli en parentes i klubbens historia i och med att verksamheten upphörde 1991. I och med Täftehallens tillkomst 1994 öppnades möjligheten för nya verksamheter. En sådan verksamhet är innebandy som fått en närmast explosionsartad utveckling. 1996 inträdde klubben i Svenska Innebandyförbundet.


Organisation

Täfteå IK består av en skidsektion, innebandysektion och fotbollssektion samt bingo- och nöjessektion. Sektionerna sorterar under huvudstyrelsen. Samtliga sektioner har egna styrelser som tillsammans med huvudstyrelsen väljs på föreningens årsmöte. Utöver huvudstyrelse och sektioner består organisationen av ett kansli/vaktmästeri.


Ungdomsverksamhet

Täfteå IK:s ungdomsverksamhet bedrivs inom skid-, fotboll- och innebandysektionerna.


Nöje

På Täfteborg anordnas även andra nöjen än det rent idrottsliga. Danslogen lockar många duktiga dansband. På sommarhalvåret anordnas det regelbundet danskvällar, många åker flera mil för att få vara med i de stämningsfulla evenemangen. På Söndagarna spelas det bilbingo, även det en uppskattad aktivitet.