Matchreferat Täfteå IK-Hedens IF
2016-05-29 13:41
Guldskon gick idag till Anton Olofsson
Knappt en tredjedel av matcherna är nu spelade.
Vi tog emot jumboplacerade Hedens IF. Vi pratade i förväg om att vi inte ska underskatta våra motståndare. Tabelläget har egentligen ingen betydelse då varje match ger nya förutsättningar. Dessutom hade Heden den gångna veckan spelat oavgjort mot serieledarna Bergnäset samt pressat Boden BK till straffar i en cupmatch i onsdagskväll.
Dom har också varit målsnåla bakåt under serien vilket tydde på ett tätt försvar.

Vår plan var relativt enkel, se till att hålla bollen inom laget (possession), flytta den snabbt mellan spelarna och jobba med spelbredd och speldjup så att Heden får jobba hårt i försvarsspelet. Vi pratade också om att ha tålamod i anfallsspelet.
Tycker att vi inleder precis som vi tänkt. Vi har mycke boll, t o m väldigt mycke. Så fort Heden vinner boll är vi snabbt in i försvarsspel och vinner tillbaka den.
Första halvlek är vi totalt överlägsna  och skapar också en del chanser. Den första kom redan efter 2 minuter på en hörna. Tyvärr får inte Berra träff på bollen och avslutet stannar på en försvarare.
Ca 5-6 min senare kommer nästa chans, också den här gången är det Berra som är sist på bollen, det startar med ett fint upprull med ett inlägg som följd, tyvärr får han inte riktig fart och precision på nicken.
I 19:e minuten kommer nästa chans. Ytterligare en fin upprullning som till sist når Lidberg, avslutet blir dock lite tamt och målvakten kan enkelt fånga bollen.
Det känns som att om vi bara håller det tålamod vi pratat om innan match så kommer chanserna till slut utmynna i ett mål.
Minut 28, Lidberg tråcklar sig vackert genom deras försvar kommer fri men från dålig vinkel spelar han bollen utanför bortre stolpen.
Omkring minut 33 blir en av deras spelare skadad och matchen stannar upp en par minuter.
Därefter är vi fortsatt spelmässigt överlägsna Heden men tyvärr skapas inga fler riktigt bra målchanser.
Heden försvarar sig bra med en kompakt fyrbackslinje. Till saken hör förstås att vi genom det total övertaget trycker ner Heden framför eget straffområde vilket gör att deras mittfält faller djupt ner och gör det otroligt trångt.
0-0 i halvtid.

Vi pratar i paus om att fortsätta flytta boll och använda oss av spelvändningar. Vi ville också få större aktivitet i forwardslinjen så att vi skulle få fler uppspelsalternativ efter backen.

Vi startar andra precis lika bra som första. Spelövertaget är totalt. Direktiven i paus ger frukt och vi hittar fler offensiva alternativ.
Redan i 47:e tar Lidberg med bröstet mycket vackert med sig en svår höjdboll, han sprintar ifrån försvararen, slår ett perfekt inspel på bortre till Teddy, helt fri sätter Teddy bollen i bröstet på målvakten, där borde ettan ha kommit ;)
Vi fortsätter trumma på med bra possession och snabbt spel i både bredd och djup. Heden får allt tuffare att hänga med, dessutom börjar frustrationen höras och efterslängarna blir fler o fler. Här tycker jag nog att domaren borde ha stävjat spelet på ett tydligare sätt.
I 51:a kommer nästa chans. Den här gången är det Näslund som drar på lite från distans, först anblicken säger "varför"?, men sen ser vi att bollen faktiskt smiter just utanför bortre stolpen ;)
Äntligen :):) i minut 55 kommer så det förlösande 1-0 målet. Berra gör en fin prestation och får med sig en svår boll i höjden, tar snabb kontroll och hittar Oscar med ett smörpass. Oscar gör inget misstag och stöter otagbart in bollen. Så skönt och såå rättvist.
Nu väntar några nervösa "första" minuter efter ett ledningsmål. Det brukar kunna straffa sig snabbt då man nyss gjort mål men vi är bra med i försvaret och tillåter inte Heden få nån struktur i sitt anfallsspel.
Bara en par minuter efter 1-0 kommer Berra fri mot deras mål, blir nerriven, känns som en solklar förseelse men domaren väljer att avvärja. Kan inte säga om det var innanför eller utanför straffområde men att han skulle ha blåst råder det inget tvivel om, det skulle då ha måsta resulterat i en målchansutvisning. Då tror jag det varit gonatt för Heden, dom var redan så trötta och att orka mobilisera kraft med en man mindre tror jag blivit svårt ;)
För att få in lite fräscha ben väljer vi nu att börja byta.
Första sker i 62:a minuten då Andreas kommer in istället för Teddy. Oscar som fram till nu varit alldeles lysande i fw-positionen kliver ut på Teddys kant och Andreas tar den centrala forwardsplatsen.
Heden flyttar också upp en back och börjar spela enkelt och rakt, dom får på det sättet ett litet (och då menar jag litet) tryck på oss. Det handlar mestadels om höjdbollar in mot boxen. Tyvärr är vi alldeles för passiva i kampspelet i boxen och Heden får vinna både första och andrabollarna. Lyckligtvis leder det inte till någon målchans att tala om.
I 72:a kommer nästa byte. Den här gången är det blott 16:årige William Sandkvist (-99) som får göra debut i trean. Lidberg är trött och vill själv byta vilket är klokt med tanke på den baksida som han dragits med dom senaste veckorna.
I 73:e kommer kanske Hedens bästa chans för dagen. En hårt slagen höjdboll rakt in mot boxen, det är mycket folk, trångt o jävligt. Felix i kassen kommer ut riktigt bra, uppvaktad av flera Hedenspelare + att vi har en par gubbar där med kommer han högst och boxar resolut undan bollen. Felix får en smäll upp mot huvudet och ligger ner en par sekunder, vi blir genast nervösa då vi fortfarande minns den otäcka huvudskadan uppe i Luleå förra säsongen. Felix reser sig upp och säger att det inte var nån fara, smällen hade tagit mot kinden till.
För att ytterligare förstärka försvaret så gör vi dagens tredje och sista byte. Tröttkörda Berra kliver av i 81:a till förmån för Nils. Nils tar i sin tur Oskars plats ute till höger och Oskar kliver in centralt.
Ganska omgående flyttar vi ner Oskar för att spela balans bredvid Lukas. Nu gäller det att knyta ihop säcken och bärga tre poäng.
Ett bra drag visar det sig. Heden hittar inga vägar igenom, men vi kan ett flertal gånger ställa om och komma till bra eller åtminstone halvbra möjligheter.
William som kom in i 72:a fick idag kröna ett bra inhopp med att spela fram Andreas till det så sjukt sköna 2-0 målet. Ingen dålig debut ;):) Klockan stod vid målet på 90:e spelminuten, nu väntade en 3-4 övertidsminuter av nervös väntan. Nervositeten visade sig vara helt obefogad då Heden inte alls orkade mobilisera nån kraft för att åstadkomma en reducering.
Matchen slutar fullkomligt rättvist med en 2-0 seger. Så skönt och roligt att få visa hemmapubliken att vi faktiskt kan lira boll (även om en del äldre ..... på läktaren tycker att vi spelar omständigt;):))
Dagens i särklass bästa aktörer i dom röda tröjorna var i mitt tycke Oscar Kröger och Lukas Adolfsson. Oscar hann med att spela på inte mindre än 4 positioner idag och gör det lysande på alla fyra. Lukas som vikarierade på balanspositionen gör också det lysande, 17 år gammal men spelar så moget med både fantastisk teknik och en fysik som är bländande.